Природни лекови за пролетните алергии

By

Бројот на луѓето кои страдаат од пролетна алергија се зголемува секоја година. Иако за алергиите е најдобро да консултирате лекар, можете да си помогнете со овие неколку билки, на природен начин.

Коприва

Копривата е позната по тоа што ја прочистува и обновува крвта. Содржи витамин К, каротен и кверцетин. Во борбата против пролетните алергии најдобро е да се консумира како чај од коприва.

Мајчина душичка

Помага при проблеми со грлото и белите дробови, лечи кашлица, но мајчината душичка се покажа и одлична во борбата против алергиите. Одлична е во комбинација со чајот од коприва.

Домашен мед

Преку домашниот мед во телото внесуваме алергени. На тој начин можеме да ја намалиме алергиската реакција и да го подобриме имунитетот.

Прополис

Ова е природен лек во борбата против алергиите. Пожелно е превентивно да се зема еден или половина месец пред да настапи зрелата пролет. Со тоа се намалуваат алергиските реакции.

Ќе ви се допадне