Седум придобивки од леќата

Леќата е храна со високохранлива вредност. Таа е богат извор на сите хранливи материи кои му се потребни на нашиот организам дневно, па нутриционистите ја нарекуваат супер-храна.

  1. Леќата го штити срцето и го намалува ризикот од срцев удар
  2. Ја подобрува дигестијата и помага во одржувањето на телесната тежина
  3. Го стабилизира крвниот притисок и го намалува ризикот од дијабетес
  4. Ја зголемува енергијата и помага во концентрација при работа и учење
  5. Помага во слабеење и го намалува нездравиот холестерол
  6. Богат извор е на антиоксиданси и го намалува штетното дејство на слободните радикали во организмот
  7. Ја храни мускулната маса

Ексерите препорачуваат да се јаде леќа барем еднаш неделно. Освен што ги намалува ризиците од дијабетес, дебелина, срцеви болести, лош холестерол и многу други, одличен извор е на витамини, минерали, протеини, влакна. Таа ги задоволува и потребните за нашиот организам за рибофлавин, ниацин, магнезиум, цинк, манган и селен.

Покрај ова, експертите се согласни дека леќата е најдобрата замена за месо во однос на количеството на здрави протеини кои ги содржи, што ја прави погодна за луѓето што одбираат алтернативни начини на исхрана.

Scroll to Top