Сезона на дуњи: Колку е корисна за вашето здравје

Дуњата е ориентално овошје кое расте главно во Централна Азија, Иран и Кавказ. Таа се одгледувала уште во античка Грција, каде што се сметала за симбол на љубовта и плодноста.

Според легендата, Париз ѝ ја подарил дуњата на Афродита и оттогаш датира нејзиното име – „златно јаболко“. Сезоната на берба на дуњи е на крајот на есента, па сега е време да уживате во сите нејзини благодети и корисни својства.

Нејзиниот состав и корисните својства

Дуњата е вистинско складиште на хранливи материи и витамини. Содржи витамини од групите А, Б, Ц, Е и ПП, железо, влакна, калциум, соединенија на пектин, антиоксиданси и други материи и микроелементи. Пектините во дуњата го нормализираат варењето, но нивното највредно својство е способноста да ги отстранат насобраните радионуклиди од телото. Покрај тоа, поради високата содржина на железо во дуњата, нејзините плодови често се користат како лек во борбата против анемија. Покрај тоа, дуњата има адстрингентни, антисептични и хемостатички својства.

Кој не треба да јаде дуња

Дуњата не се препорачува на луѓе со чир и други акутни заболувања на желудникот, бидејќи поради нејзиното силно атстрингентно дејство, може да доведе до грчеви и да ја влоши дополнително состојбата.

Scroll to Top