Што ќе се случи ако престанете да мастурбирате?

By

Како човечкото тело реагира на отфрлање на самозадоволувањето?

Колку често луѓето маструбираат?

Не можете да ја сокриете вистината од научниците: сигурни се дека 50% од жените и 70% од мажите мастурбираат најмалку еднаш месечно (меѓутоа, продавачите на секси играчките веројатно мислат дека тој број е премал!).

Што се случува со вашето тело доколку се одлучите повеќе да не губите време на самозадоволство?

Тестостерон и мотивација

Една недела откако човек ќе одбие да мастурбира, нивото на тестостерон во крвта расте за 40%. Прв пат ова се дознало во 2003 година, по што е создадена NoFap заедницата. Тие одбиле да мастурбираат, верувајќи дека тоа позитивно ќе влијае на нивниот сексуален живот, ќе се зголеми плодноста и воопшто ќе го подобрат нивниот однос со спротивниот пол. Наведени се и психолошки причини за таквата одлука – без честото мастурбирање, се појавила самодовербата и мотивацијата. После некое време, се покажа дека резултатите од студијата не се баш најверни. Да, дошло до навала на тестостерон, но се вратил на своето вообичаено ниво после 8 дена. Многу поголемо влијание на машкиот хормон имаат стресот, физичката активност и секојдневната исхрана.

Зависност од мастурбирање – вистина или мит?

Во текот на мастурбацијата се постига ослободување на допамин и серотонин – „хормоните на среќа“ кои се одговорни за огромна палета на чувства од заљубување до чувствителност и копнеж. Колку почесто мастурбирате, поинтензивно се јавуваат овие изливи – и побрзо се формира зависноста. Чувствителноста на мозокот на серотонин и допамин е намалена, па да би се чувствувале добро, потребна им е многу поголема концентрација. Престанокот на самозадоволство ќе го научи мозокот повторно да биде чувствителен на „хормоните на среќа“ и ќе ви помогне да се решите од депресијата, хроничниот умор и несигурноста.

Како мастурбацијата ја уништува вашата приватност?

Важен аспект – мастурбацијата смета на вашата социјализација. Исто супер ослободувањето на допамин и серотонин го лишува човек не само од мотивацијата за раст во кариерата, туку и од баналните желби за проширување на кругот на пријатели. После неколку недели апстиненција, ќе приметите значителна разлика: ќе постои желба за комуникација, за посетување места и, евентуално, пронаоѓање на нова љубов преку друштвените мрежи или апликација за дружење.

Ќе ви се допадне

ANIMEFLIX spirited away animeflix: Attack on Titan Season 2 Episode 12

AnimeTV best anime tv: The Promised Neverland Season 2 Episode 5.5 (https://animetv.cc/m/9kY3) Episode Full