Колку и да сакаме да уживаме во храната, факт е дека прејадувањето може да биде лошо за нас, а психолозите открија дека постојат четири типа на луѓе кои почесто се прејадуваат.
Според една швајцарска студија, одредени особини на личноста влијаат врз тоа дали ќе ни биде тешко да им одолееме на вкусните вкусови, како што се пицата и чоколадата.
Еве четири типови луѓе кои се особено погодени.
1. Чувствителни луѓе
Постои причина зошто романтичните комедии го користат клишето со јадење „сладолед“ кога главниот лик ќе раскине. Истражувањето откри дека поемотивните луѓе се повеќе склони кон прејадување и „потопување на тагата“ во храна.
2. Екстроверти
Можеме да претпоставиме дека интровертите се оние што јадат многу почесто. Но, оваа студија вели поинаку. Зошто? Затоа што имаат тие тенденција да јадат повеќе надвор, што доведува до поголеми оброци.
3. Невротични луѓе
Истото истражување покажа дека и невротичните луѓе се жртви на емоционално јадење поради нивната нестабилност. Исто така, тие почесто уживаат во слатка и солена храна. Ако не можат брзо да се соберат и „експлодираат“, би можеле да изедат повеќе за да го надоместат тоа.
4. Луѓе кои сакаат да им угодуваат на сите
Луѓето кои мразат конфликти имаат поголема веројатност да натрупаат храна во чинијата. Друго истражување покажа дека оние кои се многу љубезни имаат тенденција да јадат повеќе во друштво, за да ги направат другите да се чувствуваат удобно. Иако нам ни изгледа бесмислено, правејќи некој друг да се чувствува удобно, ние самите почнуваме да се чувствуваме непријатно, бидејќи сме „складирале“ премногу храна во себе.
Исто така, понекогаш е тешко за некои луѓе да одолеат и да бидат личност која јаде салата, додека сите останати уживаат во хамбургери и помфрит. Но треба да го послушате вашето тело, ако се чувствувате сити, престанете. Вашето тело и здравје ќе ви бидат благодарни.