Во склоп на студиите на Медицинскиот факултет на Универзитетот Станфорд објавени се интересни податоци околу процесот на губење килограми.
Многу луѓе веруваат дека успехот на диетата зависи од непоколебливата снага, волја и неверојатната мотивација, но всушност постои прилично импресивна листа на фактори кои ја попречуваат вашата метаморфоза (старост, метаболизам, генетика, итд).
Ефикасниот начин на губење на килограми е прилично едноставна работа: доволно е само некој да се откаже од слатките, некој да примени 16-часовен пост, а некој да додаде протеини во исхраната. Научниците од Медицинската школа на Универзитетот Станфорд спровеле интересна студија, во која формирале три универзални правила како би го максимизирале успехот на било која исхрана.
За студијата
Во експериментот учествувале 609 личности стари од 18-50 години, а бројот ма мажи и жени беше приближно ист. Истражувачите сакале да најдат врска помеѓу биолошките фактори и различните диети. Половина од учесниците биле на кетогена диета повеќе од година дена – ова е диета е со малку јаглени хидрати, полно масти и умерена количина на протеини. Другата половина следела мени со малку масти и јаглени хидрати, фокусирајќи се на протеинската храна. Динамиката на експериментот ја набљудувале група научници.
Бирајте хранливи намирници
Диетата може да биде „изневерена“ со додавање на урамнотежена храна. Обложите се на природни и квалитетни производи: риба, зеленчук, назасладено овошје, растително масло. На пример, со кето диета е покорисно да јадете авокадо отколку сирење затоа што во првиот случај ќе добиете повеќе витамини.
Избегнувајте производи со бело брашно
Ваквите производи се оддалечени од драгоцените бројки. Подобро е да се обложите на леб од цело зрно или палачинки кои можете да ги направите од бадемово брашно.
Во средиштето на диетата е зеленчукот
Зеленчукот содржи најмалку калории и најмногу витамини и минерали. Ова ќе ви помогне долго да го одржите чувството на ситост и да избегнувате штетни производи.