Зошто не си го сакаме звукот на сопствениот глас

By

Нил Бат, хирург специјализиран за лекување пациенти што имаат проблеми со гласните жици, вели дека многу луѓе не сакаат да си го слушаат сопствениот глас, особено на аудиоснимки. Бидејќи неговите пациенти имаат проблеми со гласните жици, Бат има пракса редовно да ги снима додека зборуваат бидејќи така може да забележи дури и најмали промени во гласот, т.е подобрувања или влошувања по операцијата.

Повеќето стануваат видливо засрамени откако ќе се слушнат самите себе. „Дали навистина звучам така“?, се прашуваат. Некои од нив се вознемируваат толку многу што едноставно одбиваат да ја слушаат снимката, а други покажуваат суптилни знаци на непријатност“, вели тој во интервју за Си-ен-ен.

Бат тврди дека снимениот звук пренесува информации поинаку до мозокот отколку звукот што го произведуваме кога зборуваме. Додека гласот од снимката патува низ воздухот до ушите каде што стигнува до тапанчето, од каде што информацијата се пренесува во областа на мозокот задолжена за звуците, говорот сепак се пренесува поинаку на внатрешното уво. Тоа е мешавина од надворешен и внатрешен пренос.

Ова е главно причината зошто луѓето го доживуваат својот глас подлабок и посилен кога зборуваат. Снимениот глас, пак, може да звучи послабо и повисоко, што им предизвикува непријатност на многумина.

Втората причина е во фактот дека репродуцираниот глас е всушност нов глас што ја нагласува разликата помеѓу сопствената перцепција и реалноста.

Поради фактот што гласот е важен и неразделен дел од личноста, разликата може да ја вознемири личноста. Одеднаш може да ви се чини дека другите ве слушале сосема поинаку целиот свој живот.

Сепак, и покрај тоа што звучиме поинаку кога сме снимени, тоа не значи дека гласот е полош или погрд, само што сме навикнати да звучиме на одреден начин цел живот, така што промената е изненадувачка.

Студија од 2005 година вклучена на пациенти со проблеми со гласните жици го оцени нивниот сопствен глас кога свиреа снимки. Гласовите беа оценувани и од лекари. Студијата открива дека пациентите главно си го оценувале сопствениот квалитет на гласот негативно во споредба со објективната процена на лекарот.

Ќе ви се допадне

KissAnime Watch anime online, English anime online HD. Lupin III: Part 5 (Dub) Episode 24

ANIMEFLIX Watch anime online, English anime online HD. Watch Saiki Kusuo no Ψ-nan (ONA) Episode Full

4Anime Watch anime online, English anime online HD. Akikan! OVA (https://4anime.biz/m/Y6NJ) Episode Full

KissAnime Linkedin: www.linkedin.com/in/kissanimemx