Зошто не треба да ги фрламе бананите со црни дамки

Бананите со црни дамки се корисни за нашето тело, велат експертите. Тие се една од основните намирници на африканското население, а првично потекнуваат од Југоисточна Азија. Тие имаат карактеристична жолта боја и се омилено јадење во целиот свет.

Имаат исклучителна хранлива вредност. Бананите кои добиваат црни дамки со текот на времето често се фрлаат иако се зрели и многу корисни. Ова се неколку совети од експертите зошто тие не треба да се фрлаат:

  1. Спречуваат металоиди

Зрелите банани делуваат како благ антацид. Ги неутрализираат киселините и го релаксираат „апаратот“ за варење. Една банана после богат оброк може да спречи проблеми во устата и грлото – како металоиди.

  1. Спречуваат запек

Бананите исто така можат да помогнат при запек бидејќи содржат баласт супстанции кои поттикнуваат редовно празнење на дебелото црево.

  1. Го подобруваат расположението и се грижат за добар сон

Бананите со дамки содржат помали количини на аминокиселина наречена триптофан. Триптофанот го подобрува општото расположение и се грижи за добар и мирен сон. Покрај тоа, бананите содржат витамин Б и анти-стрес минерали магнезиум и калиум – кои се одговорни за силни нерви.

  1. Го намалуваат крвниот притисок

Пациентите со висок крвен притисок треба што помалку да ја солат храната бидејќи солта го зголемува крвниот притисок. Наместо тоа, тие треба да јадат храна богата со калиум – како што се бананите – за да го намалат крвниот притисок. Дијабетичарите не треба да јадат премногу зрели банани, бидејќи тие имаат висока содржина на шеќер.

    5. Ни даваат енергија

Бананите се многу заситувачки. Содржат растителен скроб – кој брзо ни дава енергија (затоа спортистите често јадат банани за брзо закрепнување). Физичката издржливост ја поттикнуваат гликемиските јаглехидрати, минералите и витамините од бананите. Калиумот дополнително штити од грчеви во мускулите. Магнезиумот од банана влијае на функцијата на мозокот, го олеснува учењето и ја подобрува концентрацијата.

  1. Помагаат при недостаток на железо

Железото е една од компонентите на нашите црвени крвни зрнца кои се одговорни за протокот на хранливи материи и кислород во телото. Бананите со кафени дамки се богати со железо и се добри против анемија.

Scroll to Top