(ФОТО) Откриена забранета фотка од разголениот Тито

Новинарот Жељко Виројевиќ ја истражуваше улогата на Јосип Броз Тито во граѓанската војна во Шпанија и наиде на целосно непозната и необјавена фотографија на маршалот, која беше во необично издание – целосно разголена.

Тито бил свртен со грб кон објективот, а фотографијата е наречена „југословени кои се бањаат“.

Направена е во 1939 година, кога Тито со своите соборци се борел во францускиот воен логор, кој бил резервиран за меѓународните сили.

Иако фотката е објавена на Зборник во шпанските борци во 1961, таа никогаш не го пронашла својот пат до југословенската јавност, најверојатно затоа што режимот сметал дека го загрозува угледот на претедателот, а самата книга набрзо била повлечена од пазарот.

Оваа фотка е откриена пред неколку години, но сега повторно успеа да стигне во жижата на јавноста.

Погледнете ја:

 

 

Fotografija je nazvana „Jugosloveni koji se kupaju“, nastala je 1939. godine a pronašao je novinar Željko Zirojević
Scroll to Top