Стаорци изеле 220 килограми марихуана во Индија

Стаорци во Индија уништиле 220 килограми канабис во Индија запленета од дилер, соопштила индиската полиција. Судот побарал од полицијата да ги предаде залихите како доказ во случаите на трговија со дрога.

Судијата Саџај Чаудари навел три случаи кога марихуаната била уништена од глодари. Во друг случај, во кој се запленети 386 килограми, полицијата известила дека стаорци изеле дел од канабисот.

Судијата Чаудари рекол дека околу 700 килограми марихуана запленети од полицијата биле лоцирани во полициските станици во областа Матура и дека постои можност стаорци да влезат во магацините. Тој додал дека полицијата не може да се справи со ова прашање бидејќи стаорците се мали.

Единствениот начин да се заштити запленетата стока е да се продава на аукција на истражувачки лаборатории и медицински фирми, а приходите да одат за владата.

Во 2018 година, осум аргентински полицајци беа отпуштени откако обвинија глувци за исчезнувањето на половина тон канабис од полициски магацин. Но, експертите го оспорија тоа тврдење, велејќи дека е малку веројатно животните да ја измешаат дрогата со храна и ако нешто такво навистина се случело, некои од нив ќе биле најдени мртви во магацинот.

Студијата објавена во 2019 година покажала дека лабораториските стаорци лошо реагирале на храната што содржи канабис, станувале помалку активни и нивната телесна температура паѓала.

Полицијата во источната индиска држава Бихар ги обвини стаорците за консумирање илјадници литри запленет алкохол во 2017 година, една година откако државата ја забрани продажбата и консумирањето алкохол. Пред четири години, техничари кои пристигнале да поправат неисправен банкомат во државата Асам откриле дека банкнотите вредни повеќе од 1,2 милиони рупии (14.691 долари) биле изглодани, а стаорци биле именувани како осомничени.

Scroll to Top