Три девојки годинава меѓу коњаниците на Илинденскиот марш

Оваа година во илинденскиот марш до Крушево ќе учестуваат три девојки. Минатата година Ели Апостоловска од Велес беше единствената девојка која со коњот Цезар прстигна на 2-ри август во Крушево.

„Лани бев единствена жена, а годинава сме дури три. Многу ми е мило што порасна бројката и сакам во иднина и други жени да се охрабрат затоа што и ние жените можеме, храбри сме, силни,упорни и рамо до рамо со мажите можеме повеќе, можеме се. Следете си ги традициите народе и не дозволувајте ништо да ве спушти на земја, кренете глави високо горе и борете се за она што е ваше“, вели Ели Апостоловска минатогодишната учесничка на Илинденскиот марш.

Илинденскиот марш ќе започне на 27-ми јули во собир во црквата Св. Петар и Павле во Горно Лисиче, потоа до Велес, Теово, Ропотово и на 2-ри август коњаницата за Илинденскиот марш ќе пристигне во Крушево.

Scroll to Top