(Фото) Манакенка се сликаше гола пред Ѕидот на плачот во Ерусалим

By

Белгиската манекенка е притворена од полицијата во Египет бидејќи позирала гола пред древните храмови, нешто слично направила и покрај Ѕидот на плачот во Ерусалим за изложба која е неодамна отворена во нејзината земја.

Фотографијата на Мариза Перен (26) на која се гледа како се сонча гола на тераса на приватна куќа со поглед на плоштадот пред Ѕидот на плачот е на продажба во една галерија во белгиското летувалиште Кноке, објавиле белгиските медиуми.

Манекенката, со затворени очи, се испружила на столче, а во позадина се гледа женскиот дел од Ѕидот на плачот, најсветото место на кое Евреите можат да се молат.

Потписот под фотографијата е „Пат до ослободување“, но на неа не се гледа ниту еден дел од џамијата Ал-Акса, трета по значење во Исламот, која се ноѓа над плоштадот и фотографот сигурно морал да ја забележи, наведува еврејската новинска агенција(ЈТА).

Меѓутоа, фотографот Матијас Ламберт тоа го негирал тврдејќи дека не ја виделе џамијата, како и дека не е избришана.

На поканата за отворање на изложбата е фотографија од истата манекенка на кој се гледа дека го пречекорила јарболот со израелското знаме. Папен во Еипет во септември минатата година била затворена 24  часа бидејќи позирала гола во Луксор.

Фондацијата за наследство на Западниот ѕид во соопштение проценила дека изложената фотографија е сериозен инцидент, а рабинот задолжен за Ѕидот на плачот, Шмуел Рабинович, го означил за несреќен и непријатен оценувајќи дека ги навредува оние кои се молат на тоа свето место.

Ќе ви се допадне