Иако пиењето многу вода е добар начин да се осигурате дека сте соодветно хидрирани, дали постои друг пијалок што хидрира подобро?
Соодветната хидратација е често главен совет за спречување на мамурлак, главоболки или топлотен удар. Пиењето доволно вода е од витално значење за здравјето на нашите клетки и органи, а ни нуди и многу други придобивки.
Знаеме дека водата помага во регулирањето на телесната температура, спречува инфекции, ги одржува нашите зглобови здрави, а научните истражувања сугерираат дека добрата хидратација може да помогне и во долговечноста.
Други студии откриваат дека добро хидрираните луѓе имаат тенденција да развиваат помалку хронични заболувања и имаат помала веројатност да покажат знаци на напредно биолошко стареење. Дехидратацијата и електролитниот дисбаланс, исто така, покажаа негативно влијание врз плодноста.
Сето погоре покажува дека хидратацијата навистина игра огромна улога во нашето здравје и благосостојба. Сепак, не станува збор само за тоа колку вода пиете.
Улогата на водата и електролитите
Соодветната хидратација е повеќе од само пиење вода. Електролитите се исто така важен дел од дискусијата. Кога металите како што се калиум, магнезиум, натриум и други се раствораат, тие стануваат електролити.
Улогата што ја играат електролитите е особено важна бидејќи му помагаат на телото правилно да ја користи водата. Во исто време, тие играат важна улога во хемиските реакции и во балансирањето на нивоата на течности во различни клетки, ткива и органи на телото.
Најверојатно е да се појави електролитен дисбаланс во ситуации како што е топлотен бран, кога многу се потите, но може да биде предизвикан и од пиење премногу вода.
Секако, секогаш можете да испиете чаша вода за вашето здравје, но според студија од Универзитетот Сент Ендрус од Шкотска, тоа не е најдобриот хидрирачки „пијалок“.
Истражувачите откриле дека додека водата обезбедува брза хидратација, пијалоците со ниска содржина на шеќер, масти или протеини уште подобро ја одржуваат вашата хидратација подолго време.
Причината е што нашето тело реагира на овие пијалоци. Еден фактор е количината на одреден пијалок: колку повеќе пиете, толку побрзо се транспортира од желудникот до други органи, преку крвотокот.
Друг фактор што влијае на тоа колку пијалокот го хидрира нашето тело е неговиот нутритивен состав. На пример, откриено е дека млекото хидрира дури и повеќе од обичната вода бидејќи содржи лактоза, протеини, масти и состојки кои помагаат да се одржи хидратацијата подолго време.
Млекото содржи и натриум, кој делува како сунѓер и ја задржува водата во телото, што доведува до помало производство на урина.
На што треба да внимавате?
Пијалоците со концентриран шеќер, како што се овошните сокови или безалкохолните пијалоци, не се нужно хидрирачки. Тие може да поминат малку повеќе време во желудникот, но кога ќе влезат во тенкото црево, високата концентрација на шеќер се разредува преку нормален процес наречен осмоза.
Овој процес всушност „влече“ вода од телото во тенкото црево за да ги разреди шеќерите, што практично значи дека вашите потреби за хидратација се зголемуваат.