Семејството ме моли да станам, ама џабе, дојдов да победам: Уште трае натпреварот во лежење во Црна Гора

Во селото Брезна, недалеку од Никшиќ во Црна Гора, се одржува натпревар во лежење, а 14 од 21 натпреварувач што беа таму, на почетокот се откажаа.Седумте преостанати натпреварувачи се борат за награда од 1000 евра.

„Цел живот слушаме шеги и приказни, па дојдовме до оваа интересна и хумористична идеја да направиме натпревар. Видете до што дојде, веќе не е регионален туку меѓународен. Имавме луѓе од Украина, Русија, “, изјави Борис Круниќ , еден од организаторите.

„Не знам дали наградата од 1.000 евра е причината зошто лажат во толкав број, но тие се упорни“, додаде тој.

Инаку, на првиот натпреварувачки ден тројца се откажаа, а натпреварувачите успеаја да ги соборат сите рекорди бидејќи натпреварот никогаш не траел толку долго.

Дубравка е една од седумте преостанати натпреварувачи кои победиле на натпреварот пред две години, а вели дека годинава се пријавила поради убедување на семејството и пријателите.

„Веќе четврти-петти ден телефонот станува досаден, повеќе време трошиме разговарајќи еден со друг отколку на телефон и ова беше навистина добро за да се одморам“, објасни таа.

Друга натпреварувачка чекала три години за да се пријави и да каже дека планира да стане кога ќе ѝ здодее да лежи.

„Дојде моето семејство и ме молеше да станам и да ми дадоа илјада евра, но не. Сакам да победам, одам до крај, затоа и дојдов. Веќе се навикнав, бидејќи мислев дека нема да трае 18 дена, така што не се откажувам“, рече таа.

За потсетување, натпреварувачите имаат право да одат во тоалет на секои осум часа по десет минути, а храна и пијалок им се носат каде што лежат. Можат да користат мобилни телефони, книги и лаптопи, а на натпреварот се присутни и лекари кои ги посетуваат и проверуваат натпреварувачите.

Scroll to Top