Александар не можел да си најде девојка, па сѐ ѝ препуштил на вештачката интелигенција, сега е свршен

Откако долго време се мачело да ја најде вистинската партнерка, момчето по име Александар, дошло до единствена идеја да побара помош за да најде девојка со помош на ChatGPT, која ќе ја заврши работата за него – што се покажало како вистински потег.

Рускиот студент Александар Жадан (23), инаку експерт за развој на софтвер, на 30 јануари годинава на социјалната мрежа Х објави дека побарал за жена девојка со која ChatGPT разговарал во негово име веќе една година. Имено, тој го користел ChatGPT за да воведе Tinder-бот, кој го поврзал со одредени жени на страницата помагајќи му на крајот да ја запознае својата свршеница.

23-годишникот рече дека дошол до идејата бидејќи имал тешкотии да најде совршена партнерка и решил работата на флертувањето и разговорот да ѝ ја препушти на вештачката интелигенција.

За да најде девојка, тој вели дека ботот што го создал комуницирал со 5.239 девојки, со кои подоцна излегувал. А како успеал да направи такво нешто, сам објасни.

„Му дадов информации на ChatGPT за тоа како обично комуницирам. Отпрвин имаше проблеми бидејќи програмата не ме познаваше добро, можеше да пишува некои глупости, но подоцна ја тренирав до тој степен што почна да комуницира со девојки исто како мене“, рече Александар.

Жадан поставил одредени филтри за невронската мрежа да му ги покаже оние жени со кои треба да продолжи да комуницира. И тогаш, кога лично ја запознал Карина, програмерот сфатил дека ChatGPT му нашол љубов. Тогаш сфатил дека вештачката интелигенција може да му помогне во самата врска.

„Кога Карина и јас првпат се запознавме, сфатив дека е можно да се преквалификува системот да ги анализира нашите пораки“, рече развивачот.

Тогаш мрежата препорача каде да излезе со девојката. Конечно, ChatGPT му предложи на Александар да ја побара за жена Карина велејќи му дека врската е „урамнотежена и силна“.

Што ѝ направил Жадан – го следел советот на ChatGPT и парот сега, како што тврдат, се свршил.

Програмерот објасни дека не ѝ кажал веднаш на својата свршеница дека невронската мрежа го поттикнала да ја побара за жена, но таа подоцна смирено ја сфатила веста.

Иако објасни дека е сосема можно да се создаде општа програма за да им се помогне на луѓето да го пронајдат својот идеален партнер и дека она што го создал е „личен производ“, многумина сметаат дека целата приказна не е реална.

„Како човек кој зборува руски, дефинитивно, можам да кажам дека оваа приказна е лажна. Овој човек ја лажирал својата диплома и многу други. Затоа, генерално, претпоставете дека е можно, но оваа приказна е генерирана од вештачката интелигенција“, „Заедницата направи мало истражување за овој човек и има големи шанси да не е токму така тоа што го кажа“, напишаа поединците.

Текстот Александар не можел да си најде девојка, па сѐ ѝ препуштил на вештачката интелигенција, сега е свршен е превземен од МАКФАКС.

Scroll to Top