Ширум светот многу луѓе ја сметаат Италија за вистински гурмански центар. Болоња е главен град на италијанската област Емилија-Ромања, која тим од експерти ја нарекоа гастрономски рај на земјата, а од каде потекнуваат пармезанот, мортаделата и пршутата од Парма.
Во Болоња за прв пат се направени лазањи, тортелини на залиха и болоњезе. Нивните готвачи се луди за користење на најдобрите можни состојки, локално одгледувани или произведени, сезонски и оние произведени со што е можно помало човечко влијание.
Вечерата и дружењето како дел од неа, во Болоња е околу 21 часот. Италијанците со слатки задоволства почнуваат веќе околу 18 часот попладне. Откако ќе го завршат работниот ден и обврските, локалите полека се полнат. Потоа следи пасеџиата – вечерниот ритуал на прошетка пред вечерата, а потоа и самата вечера.
И додека многумина брзаат во други италијански градови, како Рим, Милано или Венеција, Болоња е прилично потценета. Тоа го покажува и фактот што во 2019 година забележал 1,5 милиони посетители, додека споменатите градови привлекуваат повеќе од 10 милиони од нив годишно. Меѓутоа, сега е јасно дека доколку сакате вистинска атмосфера во храната, ќе го изберете овој град. Помалиот број на посетители е она што ја прави посебната атмосфера во овој град, како и односот кон туристите.
Рестораните секогаш се трудат да се посветат на својот максимум и да им угодат на гостите. Во споредба со другите градови, можноста посетителите на Болоња несвесно да паднат во туристичка замка е далеку помала. Сето тоа можеби придонело Болоња да биде прогласена за повкусна од другите градови во светот.
Без разлика дали ќе застанете до киоск, ќе земете вкусен сендвич со мортадела и ќе седнете на скалите на плоштадот или ќе уживате во некоја од романтичните улички со бели чаршафи и менија за дегустација, посетителите гарантираат дека вашето искуство во овој град ќе биде незаборавно цел живот..