Британец е првиот парастронаут што ќе учествува во обуките во Европската вселенска агенција

Европската вселенска агенција (ESA) го именуваше својот прв парастронаут како значаен чекор кон овозможување на луѓето со телесен инвалидитет да работат и да живеат во вселената.

Агенцијата, која опфаќа 22 земји, соопшти дека го избрала поранешниот британски параолимписки спринтер Џон Мекфол како дел од новата генерација од 17 избрани за обука на астронаути. Мекфол ќе учествува во физибилити студија дизајнирана да ѝ помогне на ЕСА да дознае кои услови треба да се исполнат за лицата со попреченост да учествуваат во идните мисии.

Европската вселенска агенција добила 257 апликации за улогата на хендикепиран астронаут.

„Тоа беше прилично бурно искуство со оглед на тоа што со ампутирана нога никогаш не помислив дека постои можност да станам астронаут, па возбудата беше огромна“, рече Мекфол во интервју објавено на веб-страницата на ЕСА.

Тие ќе им се придружат на пет нови астронаути од кариера и 11 резервисти во обуката откако ЕСА ги надополни своите астронаути за првпат од 2009 година. Минатата година ЕСА упати повик до луѓе кои се целосно способни да ги поминат вообичаените ригорозни психолошки, когнитивни и други тестови, но кои се спречени да станат астронаути исклучиво поради нивната попреченост.

„Подобрата застапеност на лицата со посебни потреби во влијателни улоги навистина ќе помогне да се подобрат ставовите и да се урнат бариерите со кои се соочуваат многу инвалиди денес“, рече Алисон Кери, шефица за комуникации на добротворната организација.

На Мекфол му била ампутирана десната нога на 19-годишна возраст по сообраќајна несреќа со мотор. Тој освои бронзен медал на 100 метри на Параолимписките игри во Пекинг 2008 година.

Мекфол, 31-годишен лекар, ќе им помогне на инженерите на ЕСА да ги дизајнираат хардверските промени потребни за да се отворат професионалните вселенски летови за поширок фонд на квалификувани кандидати, соопшти агенцијата.

„Пораката што би ја испратил до идните генерации е дека науката е за секого и дека патувањето во вселената може да биде за секого“, рече Мекфол.