Германски град им дозволи на жените да одат топлес на базен

Жените од гермнаскиот град Гетинген ќе може топлес да се капат во базен. Ова е првиот град во земјата која ќе им овозможи на пливачките да се рекреираат со голи гради.

Спортскиот комитет на градот им препорача на затворените и отворените базени во градот – на сите капачи да им биде дозволено да се капат без горен дел од костимот за капење, за време на викендите, почнувајќи од 1 мај, соопштија властите.

Ваквата одлуката е донесена откако пливач(ка), биолошка жена, наводно, бил(а) замолен(а) да си го покрие телото на базен, што предизвика протести поради тоа што таа / тој се идентификувал како машко, како што изјави претставник на локалната власт.

Одлуката во Гетинген, кој првично треба да трае до август, е првиот за јавните бањи за капење (слично правило постои во некои сауни), кои традиционално досега дозволуваа само мажите да се капат без горниот дел од костимот.