Јапонија ги повика младите Јапонци да пијат повеќе алкохол

By

Младите Јапонци не пијат многу алкохол, па сега властите се обидуваат да им ја сменат оваа навика. Помладите генерации пијат помалку алкохол од нивните родители и сето ова влијае врз даноците од алкохолни пијалаци. Националната даночна служба објави кампања со наслов на „Да живее сакето“. Со оваа кампања тие сакаат пиењето да го направат попривлечно и со тоа да се поттикне индустријата, пренесува Би-би-си

dobivaj vesti na viber

Новите навики стекнати во пандемијата на Ковид-19 доведоа до падот на продажбата на алкохол. Во новата кампања лицата на возраст од 20 до 39 години треба да понудат идеи преку кои ќе се зголеми побарувачката на алкохол меѓу нивните врсници, без оглед разлика дали е саке, виски, пиво или вино.

Учесниците во кампањата треба да понудат идеи до крајот на септември. Последните бројки покажаа дека просечниот Јапонец пиел 100 литри алкохол во 1995, а само 75 литри во 2020, што се одразило и врз приходите од даноците. Во 1980 тие изнесувале 5%, а во 2020 само 1,7%.

Ќе ви се допадне