Мистериозен остров има само една куќа до која на обичните луѓе им е забранет пристап

Суртси е вулкански остров во Атлантскиот Океан, кој се наоѓа на околу триесет километри од Исланд. Создаден е од голема ерупција во 1963 година, која започнала на длабочина од 130 метри. Ерупцијата траела дури три години, а до 1967 година бил создаден остров со површина од 2,7 квадратни километри. Островот е именуван по огнениот џин Сурт од нордиската митологија.

dobivaj vesti na viber

Ерозијата на почвата и силните ветрови во северна Европа на крајот ја намалиле површината на околу 1,3 квадратни километри, но не и интересот на научниците за таа мистериозна област.

УНЕСКО го заштити островот и го стави на својата листа на светско наследство во Европа, а пристап добија само избрани ботаничари, биолози и вулканолози. Нивната главна задача е да проучат како се формира екосистем без човечко влијание. Мовот и лишаите биле првите видови растенија кои почнале да растат на островот.

Денес таму растат околу седумдесет растителни видови, инсекти, птици и фоки. На островот има само една куќа во која спијат експертите кои ги проучуваат промените на Суртси. Пред да слета на островот, секој научник е темелно пребаруван за да се избегне случајно пренесување на семето чие ртење може да го наруши природниот екосистем. И покрај мерките на претпазливост, на островот пораснало растение домати, што ги изненадило научниците. Тоа било случај додека тамошниот експерт не признал дека вршел нужда на забрането место на плодната вулканска почва откако го конзумирал плодот. Билката веднаш била отстранета, а надзорот над активностите на сите експерти на кои им било дозволено да дојдат на островот бил зајакнат.


Scroll to Top