Музеј на мамурлак во Загреб стана европска атракција

By

Основачите на загрепскиот „Музеј на мамурлак“, Рино и Роберта, внимателно ревидираа како изгледа класична пијана ноќ и користејќи ги сопствените искуства, но и приказните на своите познаници, создадоа нетипичен музеј, посветен на ноќните излегувања.

dobivaj vesti na viber

Така го замислија како пат кој започнува со напуштање на загушлива кафеана, продолжува низ градските улици и минливи шуми и пристигнување дома и будење со мамурлак, и планираа разни нови содржини кои ќе ја направат понудата уште попривлечна.

 

Посебен дел од музејот е посветен на еротски приказни и искуства на соговорници кои пиеле премногу. Секој сегмент е автентичен и зад секоја анегдота стои вистинска личност и нивното искуство. Основачите на музејот се потрудиле на посетителите да им овозможат вистински мамурлак. Така, покрај пијаниот под (полн со дупки и неочекувани скали) и чашите кои ја потсетуваат визијата на пијан маж, посетителите можат да пробаат и вистински мамурлак, односно лежење на јаже, што би бил буквален превод на ова изразување.

Посетителите може да очекуваат анкета за количината на алкохол што ја консумираат неделно, како и вовед во ризиците и болестите што може да ги донесе прекумерната употреба на алкохол. Исто така, посетителите можат да прикачат предмети поврзани со нивното пијано искуство и на тој начин, освен пасивни набљудувачи, да станат дел од овој интересен музеј.

Ќе ви се допадне