Над 50.000 писма и пораки со сочувство биле испратени во Бекингемската палата по смртта на кралицата

Од Бекингемската палата информираат дека повеќе од 50.000 писма и пораки со сочувство биле оставени по смртта и погребот на кралицата.

Писма пристигнале и преку пошта од луѓе кои чувстувале потреба да ја пресат нивната наклонетост кон монархијата.

На 19 септември, денот на погребот на кралицата, десетици илјади луѓе ги исполнија улиците на Лондон и Виндзор за да и оддадат последна почит на кралицата.

На ден по погребот, дневниот обем на кореспонденција достигнал врв од 6.500 – од вкупно повеќе од 50.000 писма – објави Бакингемската палата.

Фотографии биле направени во Бакингемската палата претходно оваа недела, на кои се прикажани некои од илјадниците писма отворени од членовите на кралскиот тим за допишување.

Пред смртта на кралицата, Бакингемската палата добивала до илјада писма неделно од јавноста со различни прашања или пораки за добри желби.

Палатата соопшти дека сите писма се читаат внимателно и ќе бидат испратени одговори, додека мал тим за кореспонденција ги обработува илјадниците пораки испратени до кралот, сопругата на кралот и другите членови на кралското семејство.

Кралицата, монархот со најдолг стаж во земјата, почина од старост, покажува нејзината официјална потврда за смртта.

Сертификатот објавен од Шкотскиот национален регистар го бележи времето на смртта на кралицата во 15:10 часот во четврток на 8 септември во Балморал.