Најдобри дестинации во регионот за патување со деца

Изборот на дестинација за летување за семејство со деца бара добра информираност, особено доколку ја посетувате првпат.

dobivaj vesti na viber

Пресудни фактори за семејства со деца при изборот на дестинацијата се близината и траењето на патувањето, стрмност на морското крајбрежје, каква содржина се нуди за децата, дали морското крајбрежје е чисто и безбедно, како и дали е во прашање место што нуди соодветен мир за одмор со семејството.

За вас одвоивме пет дестинации на Балканот, кои се идеални за семејно патување со деца.

Крк (Хрватска)

Островот Крк е најголемиот остров на Јадранот и се наоѓа во умерен и благ појас на Медитеранот со 2.500 сончеви часа во годината. Патот дотаму е со чист и одличен автопат.

Опкружен е со чисто и бистро море и содржи 15 плажи. До многубројните песочни, со ситни камчиња или целосно камени плажи, освен со автомобил, може да се дојде и преку пешачките и велосипедските патеки, чија должина е околу 300 километри.

Кога говориме за Крк како идеална дестинација за семеен одмор, мораме да ги спомнеме и другите бисери во истарскиот регион, како Опатија, Пореч и Ровињ, кои нудат идеални услови за мирен, опуштен и угоден престој.

Касандра (Грција)

Полуостровот Касандра, заедно со уште двата полуотрова Ситонија и Атос, се наоѓа на најпосетениот поголем полустров Халкидик.

Медитеранската клима и вегетацијата, живописната и мала туристичка населба по должинат на крајбрежјето помеѓу кои се наоѓаат некои од најубавите плажи, секоја година привлекува сè поголем број туристи кои уживаат во чистото море и сонцето, како и сите други благодати што ги нуди овој регион. Благите и песочни плажи се идеални за престој и уживање на семејства со мали деца.

Сместување може да се најде на секој чекор, што е очекувано затоа што целиот регион живее од туризам. Капацитетите се разновидни, од луксузни хотели преку апартмански сместувања до кампови, кои одлично се снабдени.

Саранда (Албанија)

Саранда е град на самиот југ од Албанија со речиси 30.000 жители и претставува најатрактивна дестинација за летување во Албанија. На 26 километри јужно од градот се наоѓа грчката граница, а преку патот за Саранда, на околу три километри, е островот Крф, до кој секојдневно сообраќаат траекти.

Заливот во кој се наоѓа Саранда го опкржува кристално бистрото и топло Јонско Море. Јонското крајбрежје на Албанија има блага медитеранска клима за која е карактеристен големиот број сончеви денови.

Плажите во Саранда се приспособени на сите категории гости.

Рафајловиќи (Црна Гора)

Рафајловиќи е стара рибарска населба, а сега идеална дестинација за престој на семејства со мали деца. Рафајловиќи се наоаѓа меѓу две преубави плажи – Каменово, од една страна, идеално за тинејџери, и Бечиќи – вистински рај за мали деца, кои сакаат да си играат во песок.

Овде може да престојувате во неколку помали хотели, иако доминираат апартманските сместувања. На самото крајбрежје постојат и детски одморалишта.

Во самото место има неколку поголеми супермаркети, кои одлично се снабдени, а еден од нив се наоѓа на самата плажа. На шеталиштето можете да пронајдете мниогубројни ресторани, слаткарници и игротеки, така што секој може да избере содржина што му е најинтересна.

Тасос (Грција)

Грција сигурно им е најомилена дестинација на многумина, а островот Тасос е една од најубавите и најпопуларни дестинации кога е во прашање престојот на грчките острови.

На Тасос има 70-ина уредени плажи, четири со сино знаме. Најмногубројни се песочните плажи, но може да се најдат и целосно камени или со ситни камчиња. Песочните плажи и плиткото море се идеални за престој на семејства со деца.

Иако на Тасос има многу хотели, престојот во апартмани е најпопуларен вид сместување, од кои повеќето се наоѓаат на самото крајбрежје.

Како и цела Грција, така и Тасос изобилува со многубројни историски споменици, како и музеи, пред сè, од времето на античка Грција.

Scroll to Top