Откриен чуден спирален објект кој се врти околу центарот на нашата галаксија

Астрономите ѕирнаа во центарот на Млечниот Пат и открија нешто што изгледа како минијатурна спирална галаксија која се врти околу една голема ѕвезда.

Ѕвездата, оддалечена околу 26.000 светлосни години од Земјата и се наоѓа во близина на густиот и правлив галактички центар, е околу 32 пати помасивна од Сонцето и се наоѓа во огромен диск со вртлив гас, познат како „протоѕвезден диск“.

Такви дискови наоѓаме насекаде во универзумот и тие служат како гориво со кое младите ѕвезди еден ден, по милиони години, можат да прераснат во големи, светли сонца.

Но, астрономите никогаш порано не виделе толку чуден диск – минијатурна галаксија која орбитира опасно блиску до центарот на Млечниот Пат.

Како е создаден овој спирален објект?

Решението на мистеријата би можело да се најде во самиот спирален објект, кој е приближно три пати помасивен од Сонцето, пишува Live Science.

Користејќи го телескопот ALMA во Чиле, научниците открија дека дискот не се движи на начин што би создал спирален облик. Наместо тоа, напишаа тие, се чини дека дискот буквално се распукал откако се судрил со друго тело – веројатно мистериозен објект со големина на тројно сонце, сè уште видлив во неговата близина.

За да ја тестира оваа хипотеза, тимот пресметал десетина потенцијални орбити за мистериозниот објект, а потоа извршил симулација за да види дали некоја од тие орбити може да го доближи објектот доволно блиску до протоѕвездениот диск за да го изврти во спирална форма.

Тие откриле дека ако објектот следи одредена патека, тој би можел да прелета покрај дискот пред околу 12.000 години, пореметувајќи ја неговата прашина доволно за да ја формира спиралната форма што ја гледаме денес.

Центарот на нашата галаксија можеби е полн со минијатурни спирали

„Договорот помеѓу аналитичките пресметки, нумеричките симулации и набљудувањата на АЛМА обезбедува силен доказ дека спиралните краци на дискот се остатоци од прелетување на друг објект“, рече астрономот Лу Ксинг од Шангајската астрономска опсерваторија.

Покрај обезбедувањето на првите директни слики од протоѕвезден диск во галактичкиот центар, оваа студија покажува дека надворешните објекти можат да ги свиткаат ѕвездените дискови во спирални форми кои вообичаено се гледаат само во галаксиите.

„Бидејќи во центарот на Млечниот Пат има многу повеќе ѕвезди отколку во краците, веројатно е дека овие сценарија се случуваат доста редовно во галактичкиот центар. Тоа значи дека центарот на нашата галаксија можеби е полн со минијатурни спирали“, рекоа научниците.

 

 

Scroll to Top