Париз се гуши во ѓубре откако комуналните работници најавија штрајк

Десет илјади тони ѓубре од париските улици не е однесено на депониите поради штрајкот на работниците за чистење против пензиската реформа што трае веќе 12 дена, соопштија градските власти.

Од опкружувањето на социјалистичката градоначалничка Ана Идалго се знае дека ниту еден камион за ѓубре не излегол на улиците на градските квартови каде општинските работници се одговорни за собирање отпад.

Министерот за внатрешни работи Џералд Дарманин тврди дека прогласената работна обврска за нив функционира и овозможува собирање на отпадот. Редовно се отстранува сметот од деловите на градот за кои се одговорни приватни фирми, беше кажано претходно.