„Поетроника“ со Оливер Митковски и Андреја Салпе во МНТ

Актерот Оливер Митковски и музичарот Андреја Салпе во Македонскиот народен театар ќе одржат несекојдневно доживување со македонската поезија ставена во современ музички контекст.

В четврток на 8 јуни, со почеток во 21 часот на големата сцена ќе се одржи „Поетроника“, проект кој претставува повеќе од едночасовен музичко-сценски електронски акт, односно перформанс во живо. Проектот е резултат на нивната посветеност и повеќемесечно експериментирање.

„Покрај спецификата дека станува збор конкретно за македонско поетско творештво опфаќајќи ги хронолошки сите генерации поети, „Поетроника“ се разликува од сите досегашни слични обиди во самиот пристап кон наративот и се труди да ги избегне стереотипите за тоа како се интерпретира и каква музичка форма прилега на едно поетско изразување. Длабоко интимна и емотивна симбиоза од електроника, амбиент, џез-елементи и драмска нарација лишена од баналност и патетика“, информираат од МНТ.

Проектот е, исто така, некој вид сведоштво за континуитетот и конзистентноста на македонското поетско творештво особено во време кога повторно јазикот, идентитетот и правото на културна самоидентификација се доведени во прашање.

Билетите се веќе пуштени во продажба на билетарницата во МНТ, како и онлајн на веб-страницата www.mnt.mk.

Scroll to Top