Пополнувањето на албумот „Панини“ во Австрија чини илјада евра

Собирањето сликички од фудбалери на репрезентациите кои учествуваат на Светското првенство во Катар и нивно лепење во албумот „Панини“ може да биде скапо хоби.

Во Австрија треба да се одвојат до 1.000 евра за комплетирање на целиот албум.

Обожавателите на „Панини албуми“ пакувањето на налепници во Австрија годинава чини едно евро, а за споредба пред последното Светско првенство во Русија 2018 чинеше 90 центи.

Ако се земе предвид драстичното поскапување во сите области од животот, растот од 11 проценти за четири години, за налепниците „Панини“ не е голем. Меѓутоа, за да се наполни целиот албум, треба да се соберерат 670 различни сликички, на кои се прикажани 32 репрезентации и бројни дополнителни мотиви од претстојното Светско првенство.

Оние кои имаат огромна среќа никогаш да не ја добијат истата слика, мора да купат 134 пакувања, што чини 134 евра, но шансите за таква среќа мали.

Пополнувањето на целиот албум може да чини и до 1.000 евра. За среќа, сликичките може да се разменуваат преку Интернет, во училишниот двор.

Оние кои не можат на овој начин да го завршат својот албум, од 14 октомври имаат можност да ги нарачаат фотографиите што недостасуваат од „Панини“, но цената се уште не е позната.

И покрај тоа што се трошат толку многу пари за албумот, не може да се добие многу за него и по многу години.

На продажната платформа „Willhaben.at“, на пример, комплетиран албум за Светското првенство во 1982 година, што се одржа во Шпанија, се продава за 375 евра.

Поновите изданија се многу поевтини. Италијанскиот „Панини“ го објави првиот албум со налепници за Светското првенство во Мексико во 1970 година. На следното Европско првенство во 2024 година, кое ќе се одржи во Германија, нема да има партнерство со организаторот, а со тоа и албум на „Панини“. Оттогаш, за следните две европски првенства, албумите ќе ги печати американскиот производител „Топпс“, па неизвесно е дали концептот ќе остане ист или нешто ќе се промени.
		
		
			
Scroll to Top