Село на Антарктикот во кое може да живеете само ако сте оперирани од слепо црево

Вила Лас Естрелас е името на чилеанското село кое се наоѓа на Антарктикот. Тоа е всушност истражувачка станица и воена база која е оддалечена 1.000 километри од првата голема болница, така што луѓето можат да се преселат овде само откако ќе направат операција на слепото црево.

dobivaj vesti na viber

Ова правило важи за научниците и воениот персонал кои претежно живеат во оваа база, како и нивните семејства.

Во Лас Естрелас има само неколку лекари, но ниту еден од нив не е специјализиран хирург. Токму затоа луѓето мора да бидат подготвени за тоа дека итни операции не можат да се вршат на лице место и да се прилагодат на таквите услови за живот.

Од истата причина, на жените не им се препорачува да забременат додека живеат на базата.

Во текот на летото овде живеат околу 150 жители, а во зима тој број е преполовен. Куќите се направени во светли бои како контраст на сивото и  мрачно време кое овде е секојдневна појава.


Животот на Антарктикот не е лесен, особено во зима кога температурите се спуштаат до -50 степени Целзиусови, поради што на жителите понекогаш не им е дозволено да ги напуштат своите куќи по неколку недели.

Селото е опремено со сите основни институции – имаат мало училиште, пошта и банка, фискултурна сала, но и Руска православна црква и продавница за сувенири. Има дури и хостел со дваесетина слободни места.

Комуникацијата со остатокот од светот се одржува преку сателитски телефони, а училиштето има и неколку компјутери со пристап до интернет.

Scroll to Top