Село на Сардинија нуди бесплатно сместување: видете кој може да се пријави и кои се условите

Село на магичниот италијански остров Сардинија на „дигиталците“ им нуди бесплатно сместување.

Станува збор за селото Ололаи, кое се наоѓа во самиот центар на островот. Во самото село нема премногу жители, според последните податоци во 2016 година тука постојано живееле нешто помалку од 1.300 луѓе.

Веќе има и такви што ја искористиле можноста и се преселиле, а една од нив е и Кларис Партис, информатичарка од Лос Анџелес.

„Ми требаше промена на местото. Барав локација која не е туристичка, но во исто време опкружена со природа, чист воздух, планини, прекрасни плажи, локација на која можам да најдам мир и полесно темпо на живеење“, вели таа.

Ололаи го понуди токму тоа. Сместено е доволно далеку од сè попознатиот брег на Сардинија, но сепак доволно блиску за да можете релативно бргу да стигнете до него. Она што особено го фалат сите, вклучително и американската информатичарка, секако е храната за која вели дека е одлична и дека ужива „да купува свежи тартуфи и да подготвува тестенини и њоки со разни видови сосови“.

Иако е одличен избор за дигиталните номади, Ололаи е едно од селата што доживеале тажна судбина, која се одразува со депопулација на руралните области. Така, бројот на жители се намалил од 2.250 на 1.300 во последните сто години, што е огромна разлика.

Италија се справува со овој проблем во последните години мотивирајќи многу луѓе да се преселат во руралните области и под одредени услови да купат куќа за буквално едно евро. Истата акција ја понуди и ова село, а според градоначалникот, се покажала како успешна.

Бидејќи таа програма беше успешна, тие сега решија да инвестираат во нешто друго и да станат центар за дигитални номади. Програмата наречена Work from Ollolai во следните две години ќе биде домаќин на работници од целиот свет и ќе им понуди можност за бесплатно сместување до три месеци. Оној што ќе се одлучи за оваа опција мора да се пријави до крајот на годината.

Што се однесува до социјализацијата, таму нема проблем бидејќи искуството покажува дека домаќините се прилично отворени и срдечни. Се разбира, иако сè звучи слободно во природата, има еден мал услов. Кој и да се пријави на програмата мора да остави некоја конкретна трага од својот престој, што може да биде есеј, истражувачки труд или есеј поврзан со животот во Ололаи.

Текстот Село на Сардинија нуди бесплатно сместување: видете кој може да се пријави и кои се условите е превземен од МАКФАКС.

Scroll to Top