Што не смеете да ставате во машините за перење за да не ги оштетите

Електричарот Скот Флинт, кој има повеќе од 30 години искуство во бизнисот со поправка на машините за перење, открива што не смеете никогаш да ставате во нив.

Можеби за многумина им звучи чудно, бидејќи сега сите купуваат патосници за бања кои можат да се перат во машина за перење, но Флинт советува ова да не го правите.

„Патосниците за бања апсорбираат многу вода, што ги прави многу тешки, многу повеќе отколку што можат да издржат машините“, вели Флинт.

Тој објаснува дека повеќето понови машини имаат голем барабан во кој може да се сместат големи ќебиња и душеци за капење, па затоа луѓето мислат дека можат да перат големи, тешки работи во машината.

„Современите машини имаат многу поголема брзина од постарите и до 1.200 вртежи во минута. Овие брзини создаваат поголема сила при перењето на тешки работи, а зголемената тежина доведува до побрзо расипување на машината“, вели тој.

Постои уште една причина зошто килимите за бања не треба да се перат во машина. Повеќето од нив имаат гумен слој на задната страна, кој често се распаѓа во лакот, а потоа може да ја затне пумпата или моторот. Истото се случува и со некои покрупни влакна, ако килимот е направен од таков материјал.

Покрај тоа, патосниците за бања може да го оштетат барабанот на машината поради водата што ја впива при перењето. Флит ве советува да проверите дали работи добро. Тоа може да го направите слушајќи ја додека го вртите барабанот рачно. Тој треба да прави многу малку бучава кога ќе го вртите со рака.