(Видео) „Музејот на иднината“ е архитектонско чудо изградено за 136 милиони долари

Елипсовидниот облик на Музејот на иднината претставува уникатен предизвик. Архитектите и дизајнерите мораа да размислуваат надвор од рамката за да изградат зграда без потпорни столбови.

dobivaj vesti na viber

Неколку интересни факти за новиот мегапроект на Обединетите Арапски Емирати, кој ги отвори вратите во февруари 2022 година. Музејот на иднината е интерактивен центар во Дубаи чија цел е да инспирира нови идеи и откритија во областа на технологијата, науката и иновациите. Музејот има вкупно седум ката, од кои само пет се достапни. Секој од петте ката или поглавја е посветен на одредена тема, како што се иднината на вселенското патување, климатските промени, духовноста.

Овој музеј вреден 136 милиони долари, спонзориран од владата, го привлече вниманието долго пред да ги отвори вратите на 22 февруари поради неговата впечатлива структура. Шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум, владетелот на Дубаи, дури отиде дотаму што ја прогласи за најубавата зграда на светот.

Сместена по патот Шеик Зајед со 14 ленти, дом на повеќето облакодери во градот, зградата во форма на торус е обвиена со арапска калиграфија и повеќе од 1.024 панели од не’рѓосувачки челик. Плочите 1024 всушност претставуваат 1024 бајти во килобајт, додека познатата калиграфија пренесува зборови на инспирација од поезијата на владетелот.

Како дел од групната посета, можете да одите на Пионерското патување, една од петте зони на музејот, каде што ќе бидете превезени до вселенската станица OSS Hope. Музејот на иднината, како што сугерира неговото име, не е посветен на чествувањето на минатото, туку на давање поглед во иднината – конкретно 2071 година, која се совпаѓа со стогодишнината од основањето на ОАЕ.

Музејот нуди напредна средина каде што експертите се здружуваат за да дојдат до решенија за најголеми проблеми. Понатаму, овозможува повторувачки промени на сопствените изложби и атракции. Со седиште на Музејот на иднината, иницијативата „Големите арапски умови“ привлекува мислители, пионери и иноватори од арапскиот свет. Елитната група ќе биде дел од возбудливи научни конференции и стимулативни работилници и ќе помогне во развојот на научните откритија на новото време, технолошките пронајдоци и иднината.

Елипсовидниот облик на Музејот на иднината претставуваше уникатен предизвик при неговата изградба. Архитектите и дизајнерите мораа да размислуваат надвор од рамката за да изградат зграда без потпорни столбови. Тие дојдоа до генијално решение за замена на столбовите со цврст столб од не’рѓосувачки челик, кој се состои од 2400 дијагонално вкрстени греди.

Цената на билетот за посета на Музејот на иднината започнува од 145 AED (околу 40 евра). Постојат повеќе билети за „Музејот на иднината“ достапни на интернет по различен опсег на цени во зависност од нивните карактеристики.

 

Scroll to Top