(Видео) Најголемиот дрвен брод во историјата е извлечен од река во Кина

На 21 ноември од реката Јангца во областа Хенгша во Кина е извлечен најголемиот дрвен брод во историјата на човештвото. Операцијата траела четири часа. Медиумите пренесоа дека станува збор за нов историски напредок во подводната археологија на Кина. Бродот бил повторно откриен по повеќе од 150 години.

Јарболот бил јасно видлив. Дрвениот брод број 2 е еден од дрвените со најголем обем, збогатен со културни реликвии кои се од огромно значење за истражувањето на бродоградбата, бродарството, керамиката е економската историја на Кина, пренесоа медиумите.