(Видео) По Месечината, Индија започна и мисија на Сонцето

По успешното слетување на Месечината, индиската вселенска агенција утрово ја лансираше својата прва соларна мисија, испраќајќи ракета до Сонцето.

Ракетата остави трага од чад и оган додека научниците аплаудираа, покажа директен пренос на веб-страницата на Индиската организација за вселенски истражувања (ISRO).

Речиси 500.000 гледачи го следеа преносот, додека илјадници се собраа во галерија за набљудување во близина на местото на лансирање за да го видат подигнувањето на сондата, чија цел ќе биде да ги проучува сончевите ветрови, кои можат да предизвикаат нарушувања на Земјата.

Именуван по хиндискиот збор за сонце, лансирањето на Aditya-L1 е следно во низата победи на Индија над Русија во вселенската трка, која веќе ја надмина кон крајот на минатиот месец кога стана првата земја што испрати вселенско летало во јужниот пол на Месечината.

Додека Русија имаше помоќна ракета, индиската Chandrayaan-3 сепак беше подобра од Luna-25.

Вселенското летало Aditya-L1 е дизајнирано да патува околу 1,5 милиони километри во текот на четири месеци до регион во вселената каде што објектите имаат тенденција да останат на своето место поради балансирање на гравитационите сили, со што се намалува неговата потрошувачка на гориво.

Scroll to Top