(Видео) Тинејџерка научи да плете од јутјуб-видеа и сега заработува пари за факултет

Макена Дрилинг на 13 години научила да плете гледајќи видеа на јутјуб, па почнала да прави играчки и да ги продава на локални панаѓури. Откако сфатила дека на луѓето им се допаѓаат играчките, таа формирала свој бизнис Knitts N Knotts, преку кој ги продава куклите наречени Etsy. Со парите што ги заработува, Мекена сака да си го плати школувањето.

„Во текот на летото одлучив да најдам начин да заработам пари за на факултет. Отсекогаш сакав ракотворби. Сакав да цртам и сликам. Секогаш мислев дека плетените работи се навистина кул. Научив да плетам преку јутјуб туторијали за една недела,“ вели Мекена.

Нејзината приказна ја раскажа и за шоуто Good Morning America, па вели: Кога луѓето ќе ги добијат моите плетени работи, изгледаат среќно и благодарно. Секогаш ми велат: ‘Ова е многу слатко, не ми се верува дека сама го направи’. Се чувствувам убаво што знам дека им ги подобрувам деновите на луѓето“, вели Мекена.