Во Италија ќе биде осветлена најголемата елка на светот

Губио е зачуван средновековен ридски град во регионот на Умбрија во централна Италија, каде е поставена елка со светилки која зафаќа 1.000 квадратн метри. Елката има илјадници светилки и е една од најпознатите елки во светот.

dobivaj vesti na viber

Секоја година на 7 декември, Губио ја осветлува планината Ингино со илјадници разнобојни светла и неколку километри електрични кабли. Тоа е толку познат настан што папите претседаваа со палењето на светлата.

Губио ја осветлува планината Ингино со своето дрво од 1981 година и може да се види од 30 милји далеку. Ја носи титулата во Гинисовата книга на рекорди за „Најголемата новогодишна елка на светот“ од 1991 година.

 

 

Scroll to Top