Фрида Кало

По 25 години првпат ќе биде изложен автопортретот на Фрида Кало

Автопортретот „Диего и јас“ на мексиканската уметница Фрида Кало е најскапата латиноамериканска слика во историјата. Таа е изложена првпат по речиси 25 години во музејот …

По 25 години првпат ќе биде изложен автопортретот на Фрида Кало Прочитај повеќе »

Сопругот ја изневаруваше со сестра ѝ, а таа љубеше жени: Фрида Кало никогаш не се вклопи во патријархалното мексиканско општество

Легендарната мексиканска уметничка Фрида Кало, важи за една од најважните сликари на реализмот, кубизмот и надреализмот кои ја одбележаа првата половина на 20 век. За нејзиниот …

Сопругот ја изневаруваше со сестра ѝ, а таа љубеше жени: Фрида Кало никогаш не се вклопи во патријархалното мексиканско општество Прочитај повеќе »

Scroll to Top