Болница во Белгија ќе користи вештачка интелигенција за прегледи

Болница во Белгија се подготвува да започне проект кој ќе користи вештачка интелигенција при прегледи на уво, нос и грло.

EpiCURA, приватна болница во градот Ат во регионот Валонија во Белгија, планира да користи вештачка интелигенција за да врши прегледи на уво, нос и грло на пациентите, почнувајќи со пракса кон крајот на 2023 година, јавува Анадолија.

Во проектот кој ќе биде финансиран од Владата на Валонија ќе се користи технологијата на белгиската софтверска компанија Bingley.

Според дизајнерот на проектот во разговор за тамошните медиуми, одговорите на прашањата за вештачката интелигенција пред консултацијата со лекарот ќе заштеди време за пациентот и докторот.

Исто така, ќе им овозможи на лекарите директно да комуницираат со пациентите за време на прегледите.

Вештачката интелигенција ќе му постави на пациентот 70 до 100 проценти од прашањата на лекарот пред директна посета лице в лице. Ова ќе ги направи посетите поефикасни и значително ќе помогне во дијагнозата.

Scroll to Top