Состојки: 100 гр црно чоколадо за готвење, 100 гр бело чоколадо, 500 ml слатка павлака, рендано чоколадо за декорација.
Подготовка:
Црното чоколадо за готвење и белото чоколадо исечкајте ги на помали парчиња и префрлете ги во две посебни чинии. Загрејте 200 мл слатка павлака на средно-силен оган додека не зоврие, па тргнете го од оган. Истурете ја исецканата бела и темна чоколада со еднаква количина крем. Оставете да отстои 2 минути и убаво измешајте. Откако целосно ќе се растопи, оставете го на страна да се излади. Во поголем сад измешајте го остатокот од кремот во тврд шлаг. Шлагот поделете го во два сада во иста пропорција. Во едната половина од изматениот крем постепено додавајте го изладеното бело чоколадо и продолжете со мешањето додека не се соединат состојките. Истата постапка повторете ја со остатокот од шлагот и темното чоколадо. Подгответе помали чинии или чаши за сервирање. Темната смеса поделете ја во чинии, измазнете ја горната страна или малку протресете ја смесата рамномерно да се распореди. Врз неа ставете ја белата смеса и ставете ја во фрижидер 3 до 4 часа. Пред сервирање, врз секој чоколаден мус изрендајте малку чоколадо.