Џиновска дупка што вшмукува во авиони и хеликоптери: мистериозно напуштен рудник за дијаманти

Џиновски руски рудник за дијаманти, познат по тоа што вшмукува се што лета над него, повторно ќе се отвори 26 години по мистериозното затворање.

Сместено на приближно 700 километри од Арктичкиот круг се наоѓа градот Мирни, кој содржи отворен коп за дијаманти со длабочина од повеќе од 525 метри и приближно 1,2 километри во дијаметар.

Дупчењето на јамата во Сибир беше наредено од поранешниот советски лидер Јосиф Сталин во 1957 година, и покрај фактот што зимските температури од -40 Целзиусови создаваат речиси невозможни услови за употреба.

Во тоа време, градежниците беа принудени да користат млазни мотори за одмрзнување на земјата и динамит за да го пробијат вечниот мраз за да може да се изгради рудникот.

Денес, таа претставува една од најголемите дупки некогаш ископани од човекот.

Сето ова се покажа вредно, бидејќи до 1960 година рудникот работеше и обезбедуваше изобилство на богатство.

За време на првата деценија на работа на рудникот, тој произведуваше 10.000.000 карати дијаманти годишно, од кои 20% беа со висок квалитет – а во текот на својот животен век произведуваше дијаманти во вредност од околу 1 милијарда фунти.

Уште поголемо откритие дојде кога произведе дијамант од 342,57 карати со жолт лимон, најголем досега пронајден во земјата.

Во 2004 година, рудникот ненадејно се затвори, а официјалните лица рекоа дека има поплава и дека не можеле понатаму да копаат, а огромната дупка лежела напуштена.

Воздушниот простор над рудникот исто така беше ограничен, бидејќи огромната длабочина на рудникот значеше дека може да се внесат мали авиони и хеликоптери бидејќи кога студениот воздух од површината ќе се сретне со загреаниот воздух што доаѓа од внатрешноста на рудникот, тој создава вител доволно силен за да повлечете ги работите во нејзините длабочини.

Затоа некои ја нарекоа „црна дупка“. Рудникот претрпе големи поплави во август 2017 година

Сепак, сега треба повторно да се отвори во 2030 година благодарение на руската рударска компанија Алроса.

Компанијата објави дека, по состанокот со претседателот Владимир Путин, ќе започне со поправка на рудникот подоцна оваа година.

Кога повторно ќе се отвори, се очекува рудникот да работи уште 50 години.

Scroll to Top