Како најлесно да се ослободите од наталожените масти околу половината

Луѓето кои имаат проблем со вишокот килограми и салото на стомакот знаат колку труд, работа, дисциплина и пожртвуваност е потребно за да се постигнат посакуваните резултати. Многу нутриционисти и фитнес-инструктори тврдат дека отстранувањето на маснотиите околу стомакот е најтешка, но не и невозможна работа.

Со помош на мали, но значајни промени, можете најлесно да се ослободите од насобраното сало околу стомакот, а во тоа помагаат овие четири совети.

1. Повремен пост

Повремениот пост влијае врз исцрпување на резервите на гликоза од црниот дроб и активирање на телесните масти како извор на енергија. Кога велиме „повремен пост“, всушност зборуваме за временскиот интервал кога јадете и кога не јадете. Се препорачува да јадете осум часа во текот на денот, а да не јадете 16 – се разбира, претходно морате да се консултирате со вашиот лекар.

2. Избегнувајте јаглехидрати

Клучниот збор е „избегнување“, а не укинување. Нутриционистите нагласуваат дека ниту една група на храна не треба да се исфрли од исхраната. Сепак, оние кои сакаат да ослабат треба да ги избегнуваат и да го намалат внесувањето на храна богата со јаглехидрати.

Наместо бел леб подобро решение е ‘ржан, а наместо бел ориз кафеав. Можно е да се најде идеална замена за која било помалку здрава храна.

3. Редовна обука

Вистина е дека рамниот стомак не се добива во вежбалница, туку во кујна, но сепак потребно е во целиот овој процес да се вклучи и тренингот. Фитнес-инструкторите советуваат да се фокусирате на кардиовежби, како што се трчање, брзо одење, прескокнување тегови.

Вежбањето не само што ви помага да изгубите тежина, туку и ве спречува да ја вратите изгубената тежина.

4. Помалку шеќер

Многу од преработената храна и пијалаци кои ги консумираме се полни со шеќер без воопшто да сме свесни за тоа. Ова е особено точно за производите кои се означени како „диететски“.

Наместо диетален бисквит, подобро решение е овошното смути, парче темно чоколадо или домашните бисквити, бидејќи на тој начин се контролира количината на шеќер што ја внесуваме во организмот.

Scroll to Top