Психијатар објаснува зошто треба да се менува работата на секои 10 години

Насир Гаеми, професор по психијатрија во медицинскиот центар Тафтс во Бостон, смета дека најголемата пречка за успехот е успехот. Верува дека луѓето кои се чувствуваат удобно на нивните работни места можат да престанат да напредуваат и на крајот да се чувствуваат неисполнети, изјавил тој за „Психолоџи тудеј“.

За да напредуваат луѓето, вели Насир, треба на секои десет години да менуваат по една значајна работа во својот живот, што може да биде хоби или работа. Тој тврди дека промената може да ги направи луѓето посреќни од порано.

„Треба да го менувате она што го правите или како живеете на секои десет години“, рекол тој.

Професорот вели дека временскиот распон може да се промени во зависност од тоа дали човекот е успешен или неуспешен во својата работа. Ако работите тргнат на полошо, тој вели дека би се исплатило да се направи промена по пет години. Ако кариерата оди добро, тој предлага промени по 15 години, но никогаш повеќе од тоа.

„Премногу често мислиме дека треба да направиме промена само ако работите не одат добро или ако не успееме на некој начин. Она што не го сфаќаме е дека треба да правиме промени дури и кога работите одат добро“, вели тој.

Како пример, тој ја наведува својата ќерка која се борела со изборот на кариера затоа што ја гледала работата како нешто што би го работела до крајот на животот. Насир тврди дека никој не треба да размислува така, туку треба да ги истражи сите области во кои можеме да бидеме добри, а тоа значи да ја напуштиме нашата комфорна зона.

Тој вели дека многу луѓе заглавуваат во одредени професии затоа што се успешни во тоа, а не мислат дека можат да бидат уште подобри во нешто друго. Многу луѓе, вели психијатарот, не го достигнуваат својот максимален потенцијал бидејќи не ги истражуваат полињата во кои би можеле да се истакнат.

Scroll to Top