Се роди неверојатно суштество! Научниците во шок: ова е повеќе од ретко

Екстремно ретко бебе бело алигатор е родено во парк за диви животни во Орландо, Флорида. Вработените во паркот рекоа дека женското младенче е долго 49 см и сега е едно од само седумте такви алигатори во светот. Нивната кожа е бела поради ретка вродена генетска состојба позната како леукизам.

Тоа е недостаток на пигменти на кожата. Во случај на леукизам, недостасуваат сите видови пигменти на кожата, не само меланин, за разлика од албинизмот.

„Ова е повеќе од ретко, апсолутно е неверојатно“, изјави директорот на дивиот забавен парк Гаторланд во Флорида Марк Мекхју.

Тој додаде дека списокот на паркот во Орландо сега вклучува левцистички алигатори Ајс, Ноел, Сноу, Перл, Слоновата Коска и Маршмелоу. Родителите на младенчето се Џајан, татко леукист од мочуриштето Луизијана и Ешли, нормална женка без генетски мутации.

Истиот пар има уште едно младенче, машко, во кое преовладувале гените на мајката. Во моментов се бараат имиња и за двајцата.Марк Мекхју им објасни на новинарите дека не се работи за „албино животно, иако на прв поглед така изгледа, туку за леукистично животно, чија кожа е бела, но на делови од телото имаат малку пигмент“.

Леукистичките животни, исто како и албино, не можат да живеат сами во природата.

„Албино и леукистичките алигатори не можат да живеат сами во природа од едноставна причина. Тие не би преживеале токму поради бојата на кожата. Кај нормалните индивидуи кожата е одлична камуфлажа и им овозможува на алигаторите да се доближат до пленот.

„Во паркот Гаторланд ги чуваме во сенка или во затемнети простории цело време“, рече Мекхју.

Scroll to Top