(Видео) Австралиец собори светскиот рекорд: сурфал повеќе од 30 часа

Австралиецот Блејк Џонстон постави нов рекорд за најдолго сурфање со бранови од повеќе од 30 часа на плажа во близина на Сиднеј. Подвигот што тој го направил е уште поважен, бидејќи има за цел да собере пари за ментално здравје и спречување самоубиства.

40-годишникот се расплакал додека успеал да го надмине претходниот рекорд кој го држел Јужноафриканецот Џош Елсин и сурфал 30 часа и 11 минути во навистина тешки услови, борејќи се со роеви медузи и црна темнина. Кога излегол од водата им се заблагодарил на стотиците луѓе кои го бодреле од плажата Кронула и повторно се вратил во водата за да постави нов рекорд од 40 часа сурфање.

„Имам уште работа. Имам 40 години, па ќе одам повторно и ќе дадам се од себе“, им рече тој на новинарите. Блејк Џонстон се впушти во рекордна авантура за да собере 400.000 австралиски долари (252.000 евра) за превенција од самоубиства и ментално здравје на младите. Таткото на Џонсон се самоубил пред десет години.

Сурферот уловил приближно 525 бранови од почетокот на сесијата што ја започнал во четвртокот наутро и продолжил длабоко во ноќта со светлината на проекторот.

„Сурфав со него во два часот наутро и светлата нема, насекаде беше темнина“, изјавил братот на Џонстон.

Ова не е првиот тест на издржливост за Блејк Џонстон, бидејќи тој истрчал 200 километри по стрмниот јужен брег на Сиднеј во 2020 година и поголемиот дел од патеката го истрчал бос.