(Видео) Повеља-некогаш место за болните од чума, денес е остров на духови

By

Во минатото, островот Чартер се користел како место каде што биле протерани жртвите од чума и ментално болните, како посебен вид карантин. Денес го нарекуваат и Островот на духовите, бидејќи на него нема жители и страдалници.

dobivaj vesti na viber

Повеља е тажната страна на Венеција со векови. Овој остров се наоѓа во лагуната помеѓу Венеција и Лидо во Италија. Со векови бил засолниште, место на прогон и карантин за болните каде и умирале. Според пишаните податоци, уште во 421 година Повеља ги пречекала своите први жители кои побегнале од варварските освојувачи кои ја опустошиле земјата.

Со текот на времето, населението се намалувало, па островот останал пуст. Бил напуштен долго време, сè до 1348 година, кога бубонската чума пристигнала до Венеција. Островот станал карантин, место каде ги пренесувале болните и каде умирале. Таму биле изгорени околу 160.000 болни за да се спречи ширењето на болеста. Многу од нив речиси живи изгореле на клада. Болеста полека ја напуштила Европа, а островот Повеља останал запишан во историјата како место на прогон и терор.

По некое време, Наполеон ги искористил застрашувачките и бизарни легенди поврзани со островот за да складира резерви од барут и оружје. Во доцните 1800-ти, островот повторно бил вклучен во одбраната на здравјето. Островот бил еден вид санаториум и азил за ментално болните луѓе од областа. Местото било многу лошо дизајнирано и изградено и се користело како место за егзил наместо за рехабилитација. Има и гласини дека во 1930-тите, еден лекар таму вршел чудни експерименти на пациенти, на крајот го изгубил умот и се фрлил од високата камбанарија на кулата. До средината на 20 век, институцијата била претворена во геријатриски центар, кој бил затворен во 1975 година.

Денеска целиот остров е пуст, на локалното население и туристите им е забрането да го посетуваат, а го избегнуваат и рибарите. Островот е затворен за сите освен за најхрабрите туристи кои или се прикрадуваат или добиваат специјална дозвола за посета. Сите згради на островот се урнати, па останувањето на него не се препорачува од безбедносни причини.

Ќе ви се допадне