Во Торино се наоѓа највисокиот музеј во светот

Моле Антонелиана многумина го сметаат за највисок музеј во светот. Станува збор за монументална зграда од тули која е висока 167,5 метри сместена во улицата Монтебело во Торино, Италија, а чија изградба започнала во далечната 1863 година.

Зградата првично била замислена како синагога и требало да биде пониска од сто метри. Работата му била дадена на архитектот Алесандро Антонелиано, по кој денес го носи името, а кој ветил дека ќе ја изгради за 280 илјади тогашни лири.

Но, таа цена е договорена уште пред архитектот да почне да прави измени на неговиот изглед и висина, а со тоа не само што многукратно ги зголемил трошоците, туку и ја одложил изградбата. Одговорноста за неговото завршување на крајот ја презел градот Торино, кој зградата ја претвори во Музеј на обединувањето на Италија.

Кога зградата била завршена во април 1889 година, на кулата на зградата била поставена бакарна статуа на крилест дух, подоцна бил заменет со ѕвезда со пет краци – Моле Антонелиана со 167,5 метри била највисоката зграда во Европа во тоа време. Архитектот починал шест месеци пред да биде пуштена во употреба згардата и никогаш не ја видел завршена во полн сјај.

Силното невреме во таа област неколку пати ја оштетило фасадата – најсериозните штети се случиле на 23 мај 1953 година кога силен облак пропратен со торнадо го уништил горен дел.

Објектот е реконструиран во 1961 година, кога е поставен панорамски лифт кој води до терасата на височина од 85 метри, од која има прекрасен поглед на градот и околните планини.

Иако Антонелиан никогаш не ја видел оваа прекрасна зграда во полн сјај, таа и денес е запаметена по него. Покрај тоа, тој стана препознатлив симбол на градот Торино.

Нејзиниот лик е на предната страна на италијанската монета од два центи. Од 2000 година во оваа зграда е сместен Музејот национален дел на киното, односно Националниот филмски музеј.