Не сакав да сликам додека се венчаше ќерка ми, само сакав да ги запамтам: Искрено со Дарио

Дарио Панковски 40 години е на музичката сцена. Зад себе има песни кои се хитови и евергрини до ден денес. Кариерата ја почна во 80-тите со групата Бон Тон, времиња за кои зборува со посебна љубов. 33 години е во брак со сопругата Бојана и има две деца. Летово посебно ќе го памети по венчавката на својата ќерка, за која вели дека му е слабост.

„Венчавката беше во Охрид, затоа што тоа беше нивната желба, да се венчаат во црквата Св. Петка. Тоа беше убава романтична ноќ на вода, отмено и урбано. Јас не сакав ниту да сликам само за да можам засекогаш да го запаметам моментот. Сега се спремаат за свадба“, раскажува Дарио за „Репортер“.

За сите овие години, и кога бил во најголемата популарност, секогаш поддршка му е сопругата. Нивната љубов почнала како вели одамна, спонтано, во дискотеката „Турист“, каде тогаш музика пуштал Драган Б. Костиќ.

„Бојана е од Врање и беше на студии тука. Порано се знаеше како се излегува, одиш прво во 5-6 кафулиња па на крај диско. Е меѓу тие кафулиња, стоиме на улица, тогаш на Булевар ЈНА и требаше да ја поминеме улицата за да одиме накај диско. И јас демек да не ја удри кола ја фатив за рака и ѝ реков нема бегање. И еве нè 33  години се држиме за рака“, искрен е Дарио.

За времињата кога беа популарни со Бон Тон и идоли им биле „Дјуран Дјуран“ зборува со сто мераци. Тогаш се шатирале секој месец, шиеле облека, позајмувале од кај ќе стигнат, само за да личат на светските ѕвезди.

„Абе жолти во главата бевме ко канаринци, носевме шалвари, тиркиз чизми, темни очила. Види, бевме различни, ама бевме авангарда во тоа време. Правевме сè за да личиме на светските фаци“, раскажува Детството е најтешкиот период од неговиот живот. Болни  времиња откако на осум години останал без мајка, па вели „Јас и немав детство. Песната ‘Човек без спомени’ е мојот живот“.

Зошто не ја сакал песната „Дупла вотка“ за животот без родители, за бракот, семејство, зошто го затвори кафулето, времето кога работеше во Космофон и Окта, колку е висок и како седи во авион, имаат ли домашните проблем со неговата педантерија. Гледајте го интервјуто.

Александра Георгиев

Scroll to Top