Накитот на Тутанкамон има вонземско потекло, тврдат истражувачите

By

Австралиските истражувачи тврдат дека стаклото откриено во накитот на египетскиот фараон Тутанкамон е обликувано под метеорско влијание пред речиси 29 милиони години. Тие велат дека ова стакло не потекнува од земјата, туку дека е од вселената. Резултатите од испитувањето на стаклото пронајдено во 1922 година се објавени во списанието „Геологија“.

Д-р Арон Кавоси од Центарот за вселенски и планетарни науки „Куртин“ ги истражувал ситните честички на минералниот циркон, откриени во жолтото стакло. Анализата покажала дека во овие честички се присутни траги од редок минерал редит, кој може да се создаде само при метеорско влијание врз површината на Земјата.

„Ова е вечна тема за дискусија – дали стаклото е создадено за време на метеорски удар или за време на воздушна експлозија“, рекол Кавоси.

 

Овие два процеса може да доведат до топење.

„Сепак, само удар на метеор создава ударни бранови што создаваат минерали под висок притисок. Откривањето на трагите на редит докажува дека стаклото е создадено како резултат на метеорски удар“, рече научникот.

 

Ќе ви се допадне

AniWatch anime sites: Black Clover Episode 170

KissAnime kissanim3: That Time I Got Reincarnated as a Slime Season 2 Episode 12