Научник од Харвард кој доживеал мозочен удар ја откри тајната на животот

Научничка од Харвард која претрпела мозочен удар, вели дека тоа искуство предизвикало да сфати, кои всушност се луѓето.

Неуронаучничката Џил Болт Тејлор, доживеала мозочен удар во 1996 година и таа била целосно свесна што и се случува.

Таа на TED конференцијата говорела за чудесното патување кое го имала тоа утро кога ја погодил мозочниот удар и напишала книга за тоа што научила.

Тејлор го опишува разбирањето кое сите можеме да го постигнеме преку пракса, медитација, и поминување во тивок период, или менување на свеста.

„Па, кој сме ние? Ние сме животни моќни сили во вселената, со мануелна спретност и две когнитивни свести. Ние имаме моќ на избор, од момент во момент, кој и што сакаме да бидеме во светот. Токму овде и сега, јас можам да се задлабочам во свеста на мојата десна мозочна хемисфера, каде се наоѓаме во моемтов, животната сила на вселената, и моќната сила на животот од 50 билиони убави молекуларни гени кои го прават нашето тело. Се на се, тоа е она што сме ние“.

Или можете да зачекорите во свеста на мојата лева хемисфера каде станав еден поединец, солиден, одвоен од текот, одводен од вас. Јас сум доктор Џил Болте Тејлор, интелектуалец, вистински неуроанатом. Тие карактеристики се наоѓаат во мене.

Кои вие би ги одбрале? Кои вие сте ги избрале? И кога? Верувам дека што повеќе време минуваме движејќи се во длабокиот внатрешен мир, кои стру во нашата десна хемисфера, повеќе мир ќе прочури во светот и нашата планета ќе биде помирна. И мислам дека идејата е вредна да се прошири.

Неодамна истражував на прашањата кои ги објавив на Фејсбук за кои сметам дека се важни.

 

И понатаму мислам дека повеќето од нас ја потценуваат вистинската природа на промени со кои се соочуваме на оваа планета. Тоа не е мала револуција во технологијата, работа, нашата економија, или идеи… ние го преобликувавме целокупното човечко искуство од она со кое управува егото кон оние каде нашата душа живее и управува со нашите искуства.
Не ни треба активизам и револуционерни нови идеи, затоа што свеста е таа која треба да се создаде и да се формира на оваа планета (како единствена свест) и која не е крута, не и треба „будење“ и се развива природно.

Нашите системи се течни и менуваат флуидно, нема да има борба кога тоа ќе се случи. Нема да ни треба маркетинг за да ги увериме милионите дека постои поинаков пат. Нема да ни треба цела оваа идеја на одржливост и ќе ги учиме на тоа нашите деца, затоа што тоа едноставно е дел од нашата состојба на свест.

Повеќето луѓе кои го менуваат системот и „интелектуалци“ и понатаму пристапуваат на целата таа промена со 3D нивоа на свест на многу начини.

Јас давам знак за узбуна токму сега, затоа што мислам дека е неопходно да всушност ја потхраниме нашата медитација и мисли во реалноста која ја допира свеста во продолжение, а не таа каде ги користиме нашите умови и се обидуваме да направиме свет, кој сеуште е во состојба на свест користејќи некои наши согласни елементи.

Излезете од умот и истражете како иднината навистина изгледа, како осн! И обидете се да се отрезните, вистината е во вас и веќе е време длабоко да почнете да ја практикувате.