Што ќе се случи ако Сонцето исчезне на 24 часа

By

Американски научници создадоа компјутерска симулација при која Сонцето исчезнува на 24 часа. Симулацијата прикажува какви последици би имало тоа врз Земјата. Веднаш пo замрачувањето на Планетата, за осум минути небото ќе поцрни, а растенијата ќе престанат да произведуваат кислород. Температурата на воздухот првично ќе падне до 5 до 7 степени Целзиусови.

Потоа, насекаде по светот ќе има пад и хаварии во електричните мрежи, а некаде и зголемување на нивото на водите и поплави. Тоа на многу места ќе предизвика целосен мрак, силен студ, хаос и човечки жртви. Само за морската флора и фауна нема да има штетни последици.

Ќе ви се допадне