Д-р. Колдвел не е единствениот доктор на светот кој зборува дека киселоста во организмот е причинител за сите хронични болести, но и главен причинител на ракот.
Проблемот е во тоа што исхраната во денешницата е неверојатно кисела. Рамнотежата на киселината во телото е исклучително важна за нашето здравје. Нема орган кој не може да биде оштетен или целосно уништен поради зголеменоста на киселоста. Со начинот на живот и исхраната можеме да ја зголемите киселоста, а најмногу се зголемува со нечистиот воздух, кисел дожд, обработка и готвење на храната, конзерванси и вештачки бои во храната, рафиниран шеќер, дехидрација на организмот, алкохол, пушење, недостаток на движење,, стрес, лекови,, аналгетици. За борбата против ракот, најдобро е да се промени начинот на исхрана, ако е возможно со домашно овошје и зеленчук. На зголемување на киселоста улога игра и брзото голтање, хронични бубрежни тегоби, дијабетис, чести воспаленија и недостаток на кислород во телото.
Треба да се јаде: свежо овошје, свежи салати, зеленчук, семки од сончоглед или бадем, јаболков оцет, пченка, суво овошје, јаткасто овошје свежо, свежо исушени зачински билки, сокови од свеж сиров зеленчук, лук, сурутка од козјо млеко, зелена храна, билни чаеви, мед, лимон, органски јаворов сируп, лубеница и диња, просо, сончоглед, компир, грозје, кисела зелка, морски зеленчук (добро измиен).